Pressemeldungen

Začátek festivalového jubilea: Zahájení 20. Nisa Film Festivalu v Žitavě

[Translate to Tschechisch:]

V úterý 23. května začíná 20. ročník Nisa Film Festivalu. I na své výročí bude tento trinacionální filmový svátek zahájen v Divadle Gerharta Hauptmanna v Žitavě. Od 19 hod. naladí tvůrci festivalu diváky na nadcházející festivalové dny a představí filmový program, poroty a vrcholy festivalu. Zahajovací snímek „Franky Five Star“ režisérky Birgit Möller je surreálnou tragikomedií o hledání sebe sama, která se s fantazií a humorem staví proti naší klamné představě o optimalizaci lidského bytí. Ve foyer divadla poté naváže DJ Ludmila Pogodina a hudebně nás naladí na nadcházející festivalové dny.

Až do neděle je přeshraničně na 23 promítacích místech v Německu, Polsku a České republice - mj. v Großhennersdorfu, Mittelherwigsdorfu, Žitavě, Görlitzu, Lobavě, Budyšíně, Zhořelci, Varnsdorfu a Liberci - k vidění zhruba 100 celovečerních hraných, dokumentárních a krátkých snímků doprovázených besedami s tvůrci a dalšími akcemi. V soutěži o nejlepší celovečerní hraný, resp. dokumentární snímek festivalu se utká vždy devět produkcí, po třech z každé ze tří sousedních zemí. Soutěž krátkých filmů představí letos celkem 34 filmů nejrůznějších žánrů, od fikce nebo dokumentu přes animované až po experimentální snímky. V rámci řady „Regionalia“ jsou na programu příspěvky od regionálních filmařů a snímky, které se věnují životu v regionu nebo lužickosrbským tématům. Okénka ze tří zemí pak představí aktuální snímky z Německa, Polska a České repubilky. V Centru Panorama ve Varnsdorfu jsou k vidění filmové klasiky na 70mm formátu. Pro malé příznivce kina je pak připravena zvláštní řada se dvěma filmy.

Program řady Fokus 20. ročníku festivalu je pod titulem „Post Soviet Union“ věnován společenskému a politickému odkazu někdejšího Sovětského svazu. Vybrané filmy ukazují nejrůznější aspekty života, ať politické, hospodářské nebo společenské – od intelektuálních roztržek až po konkrétní podmínky každodenního života. Geopolitický rádius kdysi nejrozlehlejšího státu světa přitom tvoří tematické ohraničení polyfonního, kinematografického kaleidoskopu vyprávění. V Großhennersdorfu je k tomuto tématu ke zhlédnutí výstava „Život po Sovětském svazu“ Spolkové nadace pro zpracování diktatury SED (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur). Slavnostní předávání cen proběhne dne 27. května v prostorách Kühlhaus v Görlitzu. Rybami z Nisy budou kromě nejlepšího celovečerního hraného, dokumentárního a krátkého snímku a favoritů publika oceněny též nejlepší herecký výkon, nejlepší scénář a nejlepší scénografie. Po předávání cen se v témže areálu uskuteční pod širým nebem koncert ruské skupiny Pussy Riot.

Kompletní program, vstupenky na filmy a další akce, jakož i aktuální novinky z Nisa Film Festivalu naleznete on-line na adrese www.neissefilmfestival.net/cs.

Obrazový materiál k Nisa Film Festivalu je ke stažení prostřednictvím služby Dropbox:

Evropa naživo v trojzemí na řece Nise

Již od roku 2004 přináší Nisa Film Festival každý rok v květnu v regionu trojzemí České repubiky, Německa a Polska aktuální hrané, dokumentární a krátké filmy. Zvláštní a jedinečný je na Nisa Film Festivalu jeho trinacionální charakter napříč žánry s přeshraničními filmovými představeními na zhruba 20 promítacích místech na řece Nise. Festival se tak stal kulturním mostem pro filmové fanoušky a artová kina ze tří sousedních zemí. Každý rok zaměřuje filmový festival svůj pohled na vztahy mezi národy východní Evropy a jejich filmovou konfrontaci s vlastní minulostí a přítomností. Filmový program s mezinárodním přesahem přináší kromě tří soutěžních kategorií a různých tematických bloků také koncerty, autorská čtení, výstavy a party.

Patrony 20. Nisa Film Festivalu jsou Michael Kretschmer, ministerský předseda Svobodného státu Sasko, Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, a Rafał Gronicz, starosta města Zgorzelec.

Sponzory 20. Nisa Film Festivalu jsou: Saské státní ministerstvo pro vědu, kulturu a cestovní ruch, Kulturraum Oberlausitz-Niederschlesien, Landkreis Görlitz - Wokrjes Zhorjelc, Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien, Mitteldeutsche Medienförderung, Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, Česko-německý fond budoucnosti, Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur a Liberecký kraj. Toto opatření je spolufinancováno z prostředků daňových poplatníků na základě rozpočtu schváleného zastupiteli Saského zemského sněmu.